Na počátku 80. let zahájil Weber rozsáhlý projekt - vývoj a konstrukci plynového grilu, který by si zasloužil nést renomovanou značku Weber. Naše průzkumy jednoznačně prokázaly, že grilování na plynu bylo považováno za velmi praktické, běžný plynový gril však trpěl třemi zásadními problémy: tvorba plamenů, nerovnoměrná teplota a špatné zpracování a kvalita. Dnes nabízejí plynové grily Weber takovou kvalitu a takové vlastnosti, že grilování na plynu přináší pouze potěšení.
Nabídka plynových grilů Weber >Dlouhou dobu se v plynových grilech jiných výrobců používaly lávové nebo jiné kameny. V prohlubních nebo v porézním povrchu se shromažďoval kapající omastek až do okamžiku, než bylo dosaženo bodu vzplanutí. Poté okamžitě vyšlehly plameny, takže se maso připalovalo. Tato metoda zcela zjevně nebyla vhodná k dosažení rovnoměrné teploty a proto jsme ji v našich grilech nechtěli v žádném případě použít.
Nabídka plynových grilů Weber >Tento celosvětově patentovaný systém je jádrem plynových grilů Weber, ve kterých zabraňuje tvorbě plamenů a zajišťuje rovnoměrnou teplotu.
Součástí systému Flavorizer jsou kovové profily pro vedení vzduchu, které jsou v závislosti na modelu buď pokryté vysokoteplotním smaltem nebo zhotoveny z nerezové oceli. Na profilech zahřívaných hořáky se odpařuje kapající omastek a šťáva, což masu nebo rybě propůjčuje nezaměnitelné "aroma grilování". Kov tyčí přitom jakožto vynikající vodič tepla zajišťuje rovnoměrnou teplotu po celé grilovací ploše. Protože se nepoužívají lávové ani žádné jiné kameny, nedochází prakticky vůbec ke vzplanutí kapajícího omastku.
Vedení vzduchu systémem Flavorizer je doplněno speciálním trychtýřovitým dnem grilu: Kapající omastek je veden pomocí profilů systému Flavorizer okolo hořáků a díky trychtýřovitému dnu končí ve zvláštní misce pod grilovací komorou. V běžných plynových grilech se omastek shromažďuje na dně grilu a než otvorem ve dně odteče do prázdné plechovky, způsobuje tvorbu plamenů.
Nabídka plynových grilů Weber >Plynové grily Weber mají až šest hořáků, které zajišťují přesné a rovnoměrné nastavení teploty. Tyto hořáky z nerezové oceli jsou paralelně uspořádány - v závislosti na modelu vertikálně nebo horizontálně - po celé délce resp. šířce grilovací komory.
Když je prostým stisknutím tlačítka zapálen hlavní hořák, umožní patentovaný systém zapalování Crossover zažehnutí druhého a/nebo třetího hořáku pouhým otočením knoflíku, bez potřeby znovu stisknout tlačítko piezoelektrického zapalování.
U většiny obvyklých plynových grilů je jeden nebo dva hořáky umístěn uprostřed grilu, takže okraje grilovacího roštu zůstávají studené a pokrm se peče nerovnoměrně. U hořákového systému grilů Weber je pokrm hotový naráz, bez ohledu na to, na kterém místě roštu leží.
Každý hořák má vlastní ovládání, které lze plynule nastavit od nízké teploty pro ohřívání přes střední teplotu pro pečení až po vysokou teplotu ke grilování. Nechá se tak snadno grilovat přímým i nepřímým způsobem, a to ještě pohodlněji, než je popsáno v odstavci o grilech na dřevěné uhlí! To znamená, že kuchař se nemusí při přechodu z grilu na dřevěné uhlí na plynový gril přeškolovat.
Nabídka plynových grilů Weber >Pozor! Při zapalování musí být víko vždy odkryté. Před grilováním je nutno plynový gril Weber zavřít a předehřát. Po předehřátí položte pokrm doprostřed roštu, nastavte přední a zadní hořák na střední teplotu a prostřední hořák vypněte. U grilů se dvěma hořáky oba nastavte maximálně na střední teplotu, u grilů se čtyřmi až šesti hořáky proveďte nastavení podle druhu a množství připravovaného pokrmu.
U plynového grilu Weber slouží přímý způsob grilování pouze k předehřátí a k počátečnímu prudkému osmahnutí pokrmů; k vlastnímu pečení se používá nepřímý způsob.
K počátečnímu prudkému osmahnutí steaků s odkrojeným tučným okrajem nastavte hořáky na H = vysoká teplota. Teplota v úrovni grilovacího roštu nyní dosahuje přibližně 290o C. Položte maso na předehřátý rošt. Potření roštu olejem usnadní pozdější čištění. Zavřete víko a pečte jednu stranu steaku při vysoké teplotě, a to po cca. 2 minuty u steaků silných 2,5 cm a po 4 minuty u steaků silných 4-5 cm.
Nastavte přední a zadní hořák na M (střední teplotu) a prostřední hořák vypněte. (u grilů se dvěma hořáky oba nastavte maximálně na M). Teplota v úrovni grilovacího roštu nyní dosahuje přibližně 180o C. Steaky otočte a dopečte je nepřímým způsobem při střední teplotě. V polovině doby přípravy uvedené v receptu steaky opět otočte.
Při grilování nepřímým způsobem se zapíná přední a zadní hořák a vypíná prostřední hořák. U grilů se dvěma hořáky se oba nastavují maximálně na M. Nepřímý způsob se používá k pečení pokrmů po počátečním prudkém osmahnutí; kromě toho tento způsob slouží k mírnému grilování pečení, celé drůbeže, částí kuřat, ryb, rybích steaků, filet, zeleniny, chleba nebo zákusků při teplotě cca. 180o C. Veškeré pokrmy s vysokým obsahem tuku, jako je vepřový bůček, žebra, husy nebo kachny by se měly péci pouze nepřímým způsobem při nižší teplotě cca. 150-160° C, aby se předešlo příliš rychlému vypečení tuku a vytvoření tmavé kůrky. Víko zůstává po celou dobu grilování zavřené, aby se udržovala teplota a aby horký vzduch rovnoměrně cirkuloval. Se zavřeným víkem a vypnutým středním hořákem peče plynový gril Weber podobně jako horkovzdušná trouba. Narozdíl od horkovzdušné trouby ale při grilování cirkuluje nestále čerstvý, vlhký vzduch, kdežto Vaše trouba horký, suchý vzduch nevyměňuje. Horký vzduch v grilu cirkuluje, takže není potřeba pokrm otáčet na rožni.
Nabídka plynových grilů Weber >Pokud se plynový gril neobsluhuje opravdu snadno, je pro uživatele velmi obtížné dosáhnout výsledku, který by se byť jen blížil dokonalosti. Zde je několik příkladů, jak firma Weber usnadňuje obsluhu svých plynových grilů:
Plynové grily Weber jsou konstruovány tak, aby montáž byla co nejjednodušší a aby uživatel mohl rychleji začít grilovat. Montáž grilů série Genesis vyžaduje upevnění pouze 8 až 10 šroubů, protože jednotlivé části rámu jsou svařeny a víko i grilovací komora se všemi částmi plynovodu jsou kompletně smontované od výrobce.
Systém StopWatch-Engineering Vám zaručuje montáž grilu do 10 minut. Není nic jednodužšího, než si koupit Weber gril a začít ihned grilovat.
Tento teploměr měří podle Vaší volby teplotu v grilovací komoře nebo teplotu uvnitř připravovaného pokrmu.
Postranní pracovní plochy jsou zčásti odnímatelné a mohou sloužit jako servírovací podnos. Praktické sklopné stolky zajistí v případě potřeby dodatečnou pracovní a odkládací plochu a snižují potřebu místa, pokud se gril nepoužívá.
Nabídka plynových grilů Weber >Plynové grily Weber mají 2 velká kolečka odolná proti poškození a mrazu. Dvě další kolečka s brzdami zajišťují u některých modelů ještě větší mobilitu a bezpečnost.
Slyšeli jste správně, ochranné kroužky proti hmyzu! Tyto patentované ochranné kroužky zabraňují vniknutí hmyzu a nečistot do trubic hořáků. Odpadá tak jejich nepříjemné pravidelné čištění.
usnadňují bezproblémové zapalování hořáků: Díky komoře se plyn hromadí u zapalovací elektrody hlavního hořáku. Zapálení je tak zaručeno i při silném větru. Pokud hoří hlavní hořák, umožňuje zapalování Crossover zažehnutí druhého a třetího hořáku pouhým otočením knoflíku, bez potřeby znovu stisknout tlačítko zapalování.
Nabídka plynových grilů Weber >Naše plynové grily Weber jsou konstruovány tak, že při normálním používání vydrží po mnoho let, či dokonce po několik desetiletí. Zde jsou některé z charakteristik, které jim propůjčují tak extrémní životnost:
Grilovací rošt je v závislosti na modelu zhotoven buď z těžké oceli pokryté speciálním smaltem, nebo z nerezu. Díky tomu lépe odolává i intenzivnímu používání a extrémním teplotám, nerezaví a snadno se čistí.
Vlastní gril se skládá z víka a spodního odlitku, grilovací komory. Víko ze smaltované oceli nebo z leštěného nerezu se dvěma hliníkovými krytkami je nejen extrémně trvanlivé, ale má i atraktivní vzhled. Grilovací komora tvořená masivním hliníkovým odlitkem s teplotně stálou povrchovou úpravou vydrží - na rozdíl od běžných grilů s tenoučkými stěnami - i při častém a intenzivním grilování po mnoho let. Díky kvalitě zpracování a použitých materiálů si můžeme dovolit poskytovat až 25tiletou záruku na prorezavění a propálení víka a grilovací komory.
Nabídka plynových grilů Weber >Naše nerezové hořáky odolávají horkým plamenům po dlouhou dobu. Zatímco pozinkované nebo litinové hořáky často prorezaví po 1-2 letech a náklady na jejich výměnu přesahují cenu grilu, my Vám můžeme poskytnout až 10tiletou záruku na prorezavění a propálení
Vozík je vyroben z těžké čtyřhranné trubky, jejíž výztuhy jsou na kritických místech strojově svařeny. Rám se namáčí do lázně fosforečnanu železného, poté se na něj nanáší antikorozní přípravek a nakonec se oplachuje v deionizované vodě. Teprve poté se na rám nastříkává vrstva umělé hmoty v prášku, která se následně vypaluje za vysokých teplot v peci. Díky kombinaci masivní ocelové trubky, strojového svařování a vhodné povrchové úpravy je tento vozík téměř nezničitelný.
Stínítko ovladačů je zhotoveno z těžké smaltované oceli. Na stínítku jsou uvedeny bezpečnostní pokyny a pozice ovladačů jednotlivých hořáků. Písmo je odolné proti povětrnostním vlivům a zůstává stále dobře čitelné
Plynové grily Weber jsou před expedicí ve výrobním závodě vyzkoušeny. Nastaví se správný průtok plynu a montáž je zakončena kontrolou těsnosti a funkčnosti zapalování.
Nabídka plynových grilů Weber >