Studené omáčky ke grilovaným masům, rybám, pečeným bramborám, grilované zelenině,ale i k čerstvým salátům
500g bílého jogurtu (můžeme použít i zakysanou smetanu), čerstvá pažitka, petržel a bazalka (nasekat), citrónová šťáva, 3 stroužky česneku, sůl
Majonéza, kyselé okurky (nastrouhat), cibule (najemno nakrájet), pepř mletý, nálev z okurek, sůl
10 lžic kečupu jemného,1 chilli papričky (najemno nakrájené popř. nastrouhané), 1 lžička červené papriky, 1 lžička kari nebo curcumy, 2 lžičky cukru, 1 lžíce švestkových povidel, čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), sůl
200g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka, pažitka a petrželová nať (nasekat), strouhaná niva, sůl (Místo nivy můžeme použít strouhaný eidam nebo hermelín)
Rajčatové pyré z čerstvých rajčat (spaříme celá rajčata, oloupeme a rozmačkáme, necháme vychladnout), cibule (najemno nakrájená), čerstvá bazalka, petrželová nať a pažitka (nasekat), 3 stroužky česneku ( prolisovat), bílý pepř, sůl
Majonéza, 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, čerstvá pažitka (nasekat), sůl
Majonéza, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, citrónová šťáva, bílý pepř, 1 lžička bílého cukru, čerstvá pažitka (nasekat), 1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. nasekat), sůl
Majonéza, 2 lžíce kečupu, cibule (najemno nakrájet), 2 kyselé okurky (nastrouhat), 1 kapie (najemno nakrájet popř. nastrouhat), čerstvá bazalka a petrželová nať (nasekat), citrónová šťáva nebo lák z okurek, 1 lžička hnědého cukru, sůl
200g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, čerstvá meduňka (nasekat), citrónová šťáva, bílý pepř, sůl
Majonéza, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce strouhaného křenu, bílý pepř, sůl
300g zakysané smetany nebo bílého jogurtu, Ľ bílého hlávkového zelí, 2 mrkve, 1 lžička plnotučné hořčice, citrónová šťáva, bílý pepř, sůl
200g zakysané smetany, 3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 1 jablko (najemno nastrouhané), 1 snítka kopru (nasekat), sůl
200g zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, čerstvé lístečky libečku (najemno nasekat), 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, bílý pepř, sůl
Majonéza, čerstvá meduňka (nasekat), 0,5 dl bílého vína, 1 stroužek česneku, vlašské ořechy (nasekat), citrónová šťáva nasekat), sůl
200g zakysané smetany, rajčatové pyré z čerstvých rajčat (spaříme celá rajčata, oloupeme a rozmačkáme, necháme vychladnout),1 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájet), 1 lžíce olivového oleje, čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), cayenský pepř, sůl
Salátové zálivky
3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, cibule (nejlépe červená) (najemno nakrájet), čerstvá pažitka a petrželová nať (nasekat), můžeme použít i čerstvý kopr, sůl
3 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka, petrželová nať, pažitka a koriandr (nasekat), 2 stroužky česneku (prolisovat), cibule ( najemno nakrájet), 1 chilli paprička (najemno nakrájet nebo na strouhat), sůl
3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce octa balsamico, 1 lžička hnědého cukru, bílý pepř, sůl
200g zakysané smetany, 1 lžíce olivového oleje, citrónová šťáva, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžíce bílého vína, 1 lžíce medu, bílý pepř, sůl
3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce plnotučné hořčice, čerstvá petrželová nať a pažitka ( nasekat), 1 lžíce octa, bílý pepř, sůl