Recepty

Jedinečné grilované kuře

Jste-li milovíci kuřecího masa tak jako já, doporučuji vyzkoušet tento jedinečný recept na kuře. Kuře je grilované na kotlovém grilu Weber One Touch 57 Premium za pomocí rotosérie. Dále jsem použila alu misky. Pro grilovaní většího kusu masa, zvolte metodu nepřímou.

Co budeme potřebovat:

Kuře, máslo, drcený kmín, česnek, koření na kuře, sůl, olivový olej, čerstvou zeleninu dle vašeho gusta. Mezi mé oblíbené patří žampiony, paprika, cuketa.

Jak na to?

Kuře omyjeme. Ze změklého másla, drceného kmínu, lisovaného česneku a soli si připravíme směs, kterou vetřeme pod kůži kuřete. Během grilování maso krásně nasaje výbornou chuť česneku z připravené směsi. Celé kuře okořeníme např. originální směsí koření na kuře nebo si můžete vytvořit koření svépomocí. Osobně používám mletou sladkou papriku, kari, drcený kmín, sůl někdy použiji i olej, tím vznikne marináda. Do alu misky nakrájíme na větší kousky zeleninu, můžeme ještě okořenit, každopádně šťáva z kuřete skapává přímo na zeleninu, takže kořenit není třeba. Misku se zeleninou vložíme na palivový rošt doprostřed mezi palivové přepážky. Kuře nasadíme na špíz, stehna kuřete připevníme k sobě drátkem, aby se stehna během grilovaní neodtrhla a nasadí na gril, který jsme si předem rozpálili. A nyní se můžeme těšit na opravdovou mňamku. Griluji cca 1,5 hod.

obrázek Recepty

Grilovaná vepřová žebírka

Ingredienece: 2 kg žebírek (4 porce), 6 lžic sójové omáčky, 4 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce medu, 1 lžíce cukru, bílý pepř, špetka cayenského pepře, 1 lžíce solamylu

  • žebírka opláchneme, osušíme a naporcujeme
  • připravíme marinádu ze sójové omáčky, medu, octa a cukru, kterou okořeníme pepřem (i cayenským)
  • žebírka vložíme do ploché mísy, pokapeme marinádou a necháme přikrytá marinovat 4 hodiny
  • žebírka grilujeme 16 minut za stálého obracení na střední výkon

Rada: Žebírka po vyjmutí z marinády nechte řádně okapat. Necháte-li žebra déle marinovat, maso bude křehčí a chutnější.

Tip: Marinádu, ve které bylo naložené maso, dáme po vyjmutí žebírek do kastrolu a přivedeme k varu. Solamyl rozmícháme s trochou studené vody a za stálého míchání marinádu zahustíme. Hotovou omáčku můžeme použít k potření hotových žebírek.

Pestrý zeleninový špíz

Ingredienece: 1 lilek, 1 cuketa, žlutá, červená a zelená paprika, 8 malých tvrdých rajčat, 4 malé červené cibule, 4 lžíce česnekového másla

  • lilek a cuketu nakrájíme na kolečka, papriky na kousky stejné velikosti
  • cibule oloupeme a rozkrojíme na čtvrtiny
  • česnekové máslo necháme rozehřát na mírném ohni a potřeme jím napíchanou zeleninu na špízech
  • špízy grilujeme asi 10 minut, během grilování je často otáčíme a potíráme česnekovým máslem

Rada: Česnekové máslo lze zaměnit máslem bylinkovým. Dle chuti lze špízy obohatit žampiony.

Tip: Použijete-li dvojité špízy Campingaz, nebude se zelenina při obracení špízu protáčet.

Časový plán grilování pokrmů (časy jsou pouze orientační)

PokrmŽárDoba tepelné úpravy
STEAKY
vepřovéstřední10-18 minut
hovězívelký8-12 minut
kuřecístřední10-15 minut
rybí (filety)střední6-10 minut
ŠPÍZY
hovězívelký6-8 minut
vepřovéstřední12-15 minut
kuřecístřední6-10 minut
rybístřední5-8 minut
ZELENINA A OVOCE
zelenina na plátkystřední10 minut
kukuřice klasystřední6-8 minut
banány ve slupcestřední6-8 minut
Grily a Grilování