Jste-li milovíci kuřecího masa tak jako já, doporučuji vyzkoušet tento jedinečný recept na kuře. Kuře je grilované na kotlovém grilu Weber One Touch 57 Premium za pomocí rotosérie. Dále jsem použila alu misky. Pro grilovaní většího kusu masa, zvolte metodu nepřímou.
Kuře, máslo, drcený kmín, česnek, koření na kuře, sůl, olivový olej, čerstvou zeleninu dle vašeho gusta. Mezi mé oblíbené patří žampiony, paprika, cuketa.
Kuře omyjeme. Ze změklého másla, drceného kmínu, lisovaného česneku a soli si připravíme směs, kterou vetřeme pod kůži kuřete. Během grilování maso krásně nasaje výbornou chuť česneku z připravené směsi. Celé kuře okořeníme např. originální směsí koření na kuře nebo si můžete vytvořit koření svépomocí. Osobně používám mletou sladkou papriku, kari, drcený kmín, sůl někdy použiji i olej, tím vznikne marináda. Do alu misky nakrájíme na větší kousky zeleninu, můžeme ještě okořenit, každopádně šťáva z kuřete skapává přímo na zeleninu, takže kořenit není třeba. Misku se zeleninou vložíme na palivový rošt doprostřed mezi palivové přepážky. Kuře nasadíme na špíz, stehna kuřete připevníme k sobě drátkem, aby se stehna během grilovaní neodtrhla a nasadí na gril, který jsme si předem rozpálili. A nyní se můžeme těšit na opravdovou mňamku. Griluji cca 1,5 hod.
Ingredienece: 2 kg žebírek (4 porce), 6 lžic sójové omáčky, 4 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce medu, 1 lžíce cukru, bílý pepř, špetka cayenského pepře, 1 lžíce solamylu
Rada: Žebírka po vyjmutí z marinády nechte řádně okapat. Necháte-li žebra déle marinovat, maso bude křehčí a chutnější.
Tip: Marinádu, ve které bylo naložené maso, dáme po vyjmutí žebírek do kastrolu a přivedeme k varu. Solamyl rozmícháme s trochou studené vody a za stálého míchání marinádu zahustíme. Hotovou omáčku můžeme použít k potření hotových žebírek.
Ingredienece: 1 lilek, 1 cuketa, žlutá, červená a zelená paprika, 8 malých tvrdých rajčat, 4 malé červené cibule, 4 lžíce česnekového másla
Rada: Česnekové máslo lze zaměnit máslem bylinkovým. Dle chuti lze špízy obohatit žampiony.
Tip: Použijete-li dvojité špízy Campingaz, nebude se zelenina při obracení špízu protáčet.
Pokrm | Žár | Doba tepelné úpravy |
---|---|---|
STEAKY | ||
vepřové | střední | 10-18 minut |
hovězí | velký | 8-12 minut |
kuřecí | střední | 10-15 minut |
rybí (filety) | střední | 6-10 minut |
ŠPÍZY | ||
hovězí | velký | 6-8 minut |
vepřové | střední | 12-15 minut |
kuřecí | střední | 6-10 minut |
rybí | střední | 5-8 minut |
ZELENINA A OVOCE | ||
zelenina na plátky | střední | 10 minut |
kukuřice klasy | střední | 6-8 minut |
banány ve slupce | střední | 6-8 minut |