V dnešní době můžeme vybírat z různých druhů grilů, záleží však na vás jakému dáte přednost. Pro správný výběr grilu, je potřeba zvážit několik důležitých aspektů.
Zahradní plynové grily jsou určeny k venkovnímu použití. Zdrojem energie u zahradních plynových grilů je propan-butan. Doporučujeme pořizovat plynový gril v České republice, jelikož parametry regulátoru tlaku bývají v různých zemí rozdílné! Plynové grily mají zásadní výhodu v bezpečnosti, čistotě a rychlosti zprovoznění. Žádný přepálený tuk, žádný kouř, méně nečistot, snadná obsluha a údržba.
Plynové grily - u plynových grilů výrobci využívají nejnovějších, ojedinělých technologií, které vám umožní vydatnou a rovnoměrnou teplotu po celé ploše grilovacího roštu. Plynové grily mají většinou hořáky chráněny před skapávajícím tukem. Plynový gril je nástroj pro nejmodernější způsob grilování splňující všechny požadavky i pro nejnáročnější klientelu.
Nabídka plynových grilů >Lávové grily - jedná se o plynové grily, kde lávové kameny, umístěné v grilu na spodním palivovém roštu nad plynovým hořákem, jsou zahřívány na vysokou teplotu. Výsledkem je žár, který vyzařuje na pokrm umístěný na grilovacím roštu. Efekt je podobný jako u grilů na dřevěné uhlí, kde zdrojem žáru je rozžhavené dřevěné uhlí. Porézní povrch lávových kamenů na rozdíl od dřevěného uhlí vstřebává velké množství tuku, který odkapává z pokrmu, a tak zabraňuje nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin.
RBS grily - jsou plynové grily s ojedinělou RBS technologií, kdy dva keramické hořáky jsou umístěny po bocích grilovací vany, čímž se zabrání vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv. Tento patentovaný systém dále umožňuje dosažení vydatné a rovnoměrné teploty po celé ploše grilovacího roštu. V dnešní době jsou na trhu grily s RBS technologií s použitím keramických briket nebo nová řada C-LINE, kde není třeba lávových kamenů ani keramických briket.
Nabídka grilů s RBS technologií >Kontaktní grily - grilovací plocha plynových kontaktních grilů je tvořena litinovým tálem, litinovým roštem nebo jejich kombinací. Grilovací plochu zahřívá plamen z hořáků umístěných přímo pod grilovacími plotnami a plechovými rozptylovači tepla, které současně zamezují stékání tuku do hořáků.
Nabídka plynových kontaktních grilů >Elektrické grily jsou dobrou volbou zejména pro grilování v místnosti, ale také na balkonech, terasách či mini zahrádkách, jelikož při grilování nevzniká nežádoucí kouř, který může narušovat sousedské vztahy. Zdrojem energie je elektrický proud. Zprovoznění grilu je velice snadné a rychlé, jen je důležité mít možnost připojení k síti 230V.
Elektrické grily - elektrické grily mohou připomínat svým vzhledem zahradní plynové grily. Grilovací rošt je umístěn nad topnou spirálou. Je-li topná spirála dostatečně rozžhavena (do ruda), nedochází k jejímu znečištění, a to právě díky vysoké teplotě spirály, můžeme tedy mluvit o samočisticím efektu. Odkapávající tuk doslova odskočí do prostoru grilovací vany, přes kterou stéká do sběrné misky umístěné pod vanou.
Nabídka elektrických grilů WEBER>Kontaktní grily - elektrický kontaktní gril vám umožní během krátké chvíle připravit zeleninu, kuřecí maso, steaky, ryby, karbanátky, ale také výborné sendviče. Gril by měl mít nastavitelnou výšku horní desky, která umožňuje přizpůsobení se tloušťce grilovaného pokrmu - pokrm musí být v kontaktu s grilovací plochou. Sklopná spodní deska má výhodu tu, že umožňuje odvádět přebytečný tuk do odkapávající misky. Grilovací desky můžou být jak žebrované, tak i hladké. Samozřejmostí každého kontaktního grilu by měl být regulátor teploty a světelná indikace nahřátí grilovacích ploch. Některé grily umožňují rozložení grilu na způsob BBQ grilu, čímž se zvětší grilovací plocha. Mezi nejprodávanější elektrické kontaktní grily patří značka Catler. Ta nabízí vysoce kvalitní a designové grily.
Raclette grily - v naší nabídce naleznete kombinaci klasického elektrického grilu a raclette grilu, kdy je možné na horní desce péct např. ryby, maso, zeleninu, plátky slaniny a zároveň využívat raclette pánviček, sloužících k přípravě sýra, umístěných po obvodu grilu pod topnou spirálou. Raclette je polotvrdý sýr vyrobený z kravského mléka a tradiční švýcarské jídlo, kde hraje důležitou roli právě sýr Raclette. Místo originálního sýru Raclette lze použít jakýkoliv dobrý tučný sýr. Nejvhodnější přílohou k této specialitě jsou brambory vařené ve slupce. Na pánvičkách lze samozřejmě připravovat i jiné pochoutky. Raclette gril zpříjemňuje chvíle trávené u stolu s rodinou či přáteli. Výhodou je, že si každý připraví svoji pánvičku dle své chuti.
Grily na dřevěné uhlí - pro svou tradici a atmosféru preferuje mnoho lidí grilování na dřevěném uhlí. Grily na dřevěné uhlí můžou být různých tvarů a velikostí, vyrábějí se z různých materiálů, což se odráží na ceně. Palivový rošt (rošt na brikety) je umístěn vodorovně pod grilovacím roštem. V lepším případě je gril opatřen víkem. Jakmile se stanete majitelem grilu s víkem, můžete grilovat po celý rok. Špičkové grily mají navíc umístěny ve víku a kotli regulátory větracích otvorů zajišťující stálý přívod kyslíku, čímž umožňují bezproblémové grilování. Díky této možnosti regulace vzduchu lze využívat nejen přímou, ale také nepřímou metodu grilování. Při nepřímém grilování probíhá v grilu podobný proces jako v horkovzdušné troubě, což umožňuje grilovat velké kusy masa, například šunky, pečeně, žebra, kuřata, krocany apod. Při výběru grilu na dřevěné uhlí berte na vědomí, že kvalita se vyplatí a volbou nejlevnějšího grilu neušetříte, ba právě naopak. Doporučit můžeme značku Weber působící na trhu od roku 1952. Na našem trhu je spousta grilů, které se vzhledově podobají právě grilům Weber, ovšem kvalita a funkčnost grilů je nesrovnatelná.
Nabídka grilů na dřevěné uhlí >